Топлоизолация

Външна топлоизолация или вътрешна дилемата за всеки.Всеки от тях е вариант за нашето жилище но кое е по ефективно.От топлотехническа гледна точка предимството е на страната на топлоизолацията направена от вън.

Разлика между външна и вътрешна Топлоизолация

1.Стените поемат от топлината когато се отопляваме и след това отдават голямо количество от нея .До голяма степен те са като топлинен акумулатор който подобрява климата и термостабилноста в помещенията.А през лятото запазва хладината в помещенията.
2.До голяма степен понижава възможността от кондензиране.положената от вън изолация покрива цялостно стените и така възпрепятства появата на термомостове. Външната топлоизолация допълнително предпазва стените от атмосферни влияния и придава вид на сградата.
3.Не намаляна пространството в помещенията както при вътрешната изолация с гипсокартон и вата. Работи се от вън и не се налага да разбутваме обитаваните помещения.Всички тези преимущества се губят когато сме избрали изолацията да е отвътре.

Избор на топлоизолационна система

Има два варианта можем да изберем стиропор или камена вата за изолиране на стените. Варианта с xps плочи те е значително по евтин с минимум дебелина 8 см. А по скъпия е с плочи от каменна вата и препоръчителния вариант за саниране. Важно при избора на изолацията да знаем плътността на материала или като цяло марката и производителя. И не на последно място качественото и полагане за да постигнем желания резултат.Ето и няколко фирми доказани в производството на топлоизолации материали в България weber,baumit,Terazit.
След избора ни на материал идва ред на полагането и.

Професионално полагане на външна изолация

За лепенето на стиропор върху стени от тухли,бетон,или варо-циментови, пясъчни мазилки се използва теракол. Маже се върху изолационната плоскост рамково с две топки по средата на листа.
И се притиска към стената и съответно се нивелира. При големи отклонения на стената се използват различни размери платна. Те се разминават 1/3 като при зидането на стена. След лепенето на изолацията се дюбелира (не по рано от 24 часа). До тогава лепилото е еластично и ще поеме вибрациите от дупченето което ще предотврати отлепването на листовете.

Лепене армиране шкакловка и мазилка

Лепилото се нанася с гребен 5 мм върху залепената топлинна изолация.

. Изчаква се теракола малко да дръпне и се поставя стъклотекстилна армираща мрежа, докато потъне в лепилото с помощта на маламашка. След втвърдяването(изсъхването) на лепилото се нанася втори слой лепило. Който ще изглади повърхността и даде гладкоста на основата преди декоративната мазилка. Преди нанасянето и се премахват неравностите от шпакловката и се грундира.Мазилката е много важна защото тя е крайния изолационен слой. Полага се равномерно с метална,неръждаема маламашка и се оформят с пластмасова в зависимост от нейна структура (пердашена или влачена,драскана).И в заключение да обобщим:
Пестим средства за отопление или охлаждане
Здравословен и комфортен климат в помещенията
Естетичен вид

Ако сте решили да санирате своята къща,вила,заведение,офис или апартамент. Може да се свържете с нас за безплатен оглед.и напаравата и.