Боядисване

Боядисване латекс

Можем да променим стара стая и да обновим всекидневните пространства в нашите домове с правилен избор на бои и добро изпълнение. Още повече че с малко усилия може да превърнем тази работа в забавна дейност през уикенда. Ето и малко полезна информация която трябва да знаем, преди да започнем да боядисваме:

боядисване латексВидове бои

Има два вида бои,
които можем да разгледаме, когато боядисваме вътрешността на нашият дом боя на водна основа или боя на основата на разтворител на (маслена основа). Основната разлика е че боята на водна основа е подходяща за боядисване на вътрешни стени и тавани тъй като съхне по-бързо, няма мирис и е по-здравословна боята на основата на разтворител е по-подходяща за боядисване на дървени или метални повърхности.

Боя на водна основа

–Тъй като се разтваря във вода тя се нарича „боя на водна основа“ -Тя почти няма мирис съхне бързо нанася се по-лесно, и е по-здравословна. Затова е по-подходящо за вътрешни стени и тавани. Тя е по -щадяща към околната среда от боята на основата на разтворител. Трудно се почиства от стени след боядисване, тъй като при търкане или стъргане на стените може да останат следи. Ако пръски боя изцапат пода лесно може да почистим местата с влажна кърпа.

Боя на основата на разтворител

Упоменатата тук и по-нататък още като (блажна) боя на маслена основа
Тъй като се разтваря в разтворител се нарича „боя на основа на разтворител“. Има силния мирис на разтворителя, съхне бавно, подходяща е за интериорни дървени покрития, врати, прозорци, шкафове и метални части. Отнема много повече време докато изсъхне, в сравнение с боята на водна основа. За втори слой може да се наложи да чакаме до следващия ден. Може да се почиства лесно и с избърсване с влажна кърпа и да се попива със суха кърпа. Ако пръски боя изцапат пода,можем  да почистим боята на основата на разтворител с кърпа, напоена с разтворител.

Избиране на степен на блясък (гланц)

След като изберем боята- на водна основа или блажна, можем също така да изберем и нейната степен на блясък (гланц), като например: матова, полуматова или нейната степен на гланцова.По- лъскавата боя е гланцова. Колкото е по-бляскава толкова е по-лесна за почистване. Но ако е с по-малко гланц ще скрива грешките по-добре. Все пак най-добре да изберем блясък според това къде я използваме.Например по- бляскавите бои се препоръчват да се използват за коридори бани и т.н,които се цапат по-бързо и се използват повече. За стените на дневната или спалнята за предпочитане са боите с по-малък гланц.
Всяка марка боя може да даде различни наименования на своите видове гланц. Ето защо е важно да се консултирате с отделите за бои в магазините за да определите най-добрата степен на гланц според мястото и използването.

Видове четки и валяци

Съществуват много различни видове валяци и четки според видовете бои и нашите цели за боядисване. За по-големи ,по -равни повърхности валяците могат да ви помогнат да спестите време, но пак ще бъде необходимо да използвате четка, за да минете около всички ръбове и ъгли на местата, където валякът не може да достигне или е неудобно да се ползва. Така че както валяците така и четките се използват заедно при боядисване в зависимост от местата на нанасяне.

Видове четки

Изборът на четка зависи от множеството критерии като
например от вида боята от вида на повърхността както и от размера или формата на площта за боядисване.
Мекотата и стабилността зависещи от качеството на четката, са също така много важни. Например рискът космите на висококачествената и стабилна четка да се отделят и да се залепят на стената е по-малък. Освен това меките четки остават по-малко следи по стените и позволяват нанасянето на гладко покритие. Тежките или твърди четки могат да оставят следи от линии по стената. Ето защо е важно да подберем четка с добро качество, тъй като от това съществено зависият нанасянето и окончателния вид на боята. Четките за боядисване могат да се категоризират главно според техния косъм както естествени и синтетични такива.

Естествени четки:

Направени са от истински животински косми. Тъй като са по-меки от синтетичните четките,те са идеални за бои и лакове на основата на разтворител (блажни) бои. Не се препоръчват за бои на водна основа.

Синтетични четки:

Обикновено са направени от найлон или от полиестер и са идеални за нанасяне както на бои на водна основа така и на бои на основата на разтворител (блажни). Освен това съществуват четки със специална форма произведени за различни цели.

Четки за труден достъп:

Използват се за боядисване на повърхности ,които се достига трудно например зад радиаторите.

Четки за отсичане:

Използват се за оформяне на рамки/ контури преди боядисване на стени и също така могат да се използват при боядисването на первазите на прозорци.

Видове валяци

Валяците са идеални за боядисване на големи равни повърхности и спестяват време за боядисване на места като стени и тавани. Съществуват също така и валяци с по-малки размери за тесни или труднодостъпни места като тези зад радиаторите. Изборът на валяк зависи от два критерия: дължина/ дебелина на влакната (покритието) на валяка и материал, от който те са направени: За грапави повърхности, като външни стени ,може да се нуждаете от валяк с по-дълги/ по-дебели влакна
(покритие), тъй като той задържа повече боя и я отдава на неравните повърхности или пукнатините. За боядисване на вътрешни стени или за боядисване на врати или шкафове се препоръчва валяк с по-къси влакна за по гладко покритие. Съществуват три вида материали, от които се изработват валяците: естествени влакна (например вълна) и синтетични влакна или пяна.

Естествени влакна( мохер или вълна):

Идеални са за блажни бои лакове. Въпреки това могат да се използват за всички видове бои. Могат да се ползват при всички повърхности текстури от гладки до грапави. Обикновено струват по-скъпо от валяците със синтетични влакна, така че трябва да предпочетете естествените влакна, ако искате да използвате валяците повторно. Предимството на валяците с естествени влакна е, че те задържат повече боя и не пръскат много, което спестява много време.

Синтетични влакна( найлон, полиестер):

Идеални за бои на водна основа. Могат да се ползват при всички повърхности текстури от гладки до грапави.В сравнение с естествените влакна, обикновено са по-евтини. Затова, ако няма да използвате валяка отново или да го почиствате, може да предпочетете синтетичните.

Пяна:

Идеални са за блажни или за гланцови бои. Могат да се използват за боядисване на гладки повърхности. Не се препоръчват да се използват за неравни повърхности. Тъй като  обикновено се произвеждат от евтини продукти за еднократна употреба, те са евтини и лесни за преработване след тяхното изхвърляне.

Основни правила при боядисването

Подготовка:
Стъпка 1 освободете стените за боядисване от мебели.

Завийте подовете с найлон използвайте хартиено тиксо.

Проверете основата.

Често срещани проблеми при боядисване:
Мухъл петна издуване на боята.

Петната с органичен произход като мухъл и гъбички трябва да бъдат почистени много добре. В противен случай те ще се появят отново в кратък период от време след боядисването. Затова изберете антибактериални грундове и бои.

Неравности по стената

Поправете основата с материал за шпакловка след като изсъхне нанесете грунд по цялата основа до неговото изсъхване.
Отворете боята с помощта на отверка  разбъркайте използвайте електрическа бъркалка. Преди да пристъпите към боядисването излейте боята във ваничка натопете четката и леко отстранете излишната боя. Винаги започвайте от ъглите направете същото и в долната част на стената(отсичане). Изберете мече в зависимост от ефекта който искате да постигнете напоете мечето като отстраните излишната боя във ваничката или с помощта на четка. Нанесете боята с кръстосващи движения. За боядисване на тавана си подсигурете четка без капене за трудно достъпните места използвайте плоска закривена четка.

Ние от „Вики-строй“ ще направим вашето жилище по уютно. Качествено полагане на латекс и блажна боя ще освежим вашите стени стари врати или дограми.
Свържете се с нас още днес  0879 28 13 36