Шпакловка

Основен принцип на шпакловката е да придаде идеална гладкост без грапавини повърхност на тавана на помещението или стените преди боя. В зависимост от степента на гладкост на шпакловъчните смеси се разделят на изравнителни и завършващи, (финишни).сухи и готови за употреба

Дошло е времето да освежите своя дом и да се сбогувате с старите тапети или да пребоядисате стените вкъщи.Ще дадем няколко урока как да се справите сами с тази нелека задача.Ето и няколко стъпки да запълните неравностите по стената или дупчиците на мазилката.

Ето и 4 стъпки за подготовка на стената.

1. Подготовка

основа

Преди да започнете да кърпите(шпакловате) прегледайте стената за нездрави участъци изчистете от прах или остатъци от тапети или други неравности като камъчета,грапавини.След това грундирайте стената за да подобри сцеплението за следващия слой и за равномерно изсъхване на шпакловката.Повечето грундове се разреждат 1:4 с вода но всеки производител е посочил на опаковката как да стане това.Използвайте валяк(мече) или голяма четка баданарка.Оставете да изсъхне добре максимум 24 часа.

 

2. В зависимост какъв материал ще използвате готов или сух.Готовия материал се разбърква с механична бъркалка и след това се нанася върху стената.При сухия материал е нужно да се разтвори във вода докато се получи еднородна смес (следвайте указанията върху опаковката).За шпакловката използвайте железна маламашка и шпакла.Поставете от материала върху маламашката по цялата и повърхност и почнете да издърпвате от долу на горе по стена като държите маламашката под наклон от 40 C.Първия слой от сместа трябва да е гъст за да попълни дупките и неравностите по стената и покрие повърхността равномерно.Когато първия слой е изсъхнал напълно изстържете неравностите от шпакловъчния слой с помощта на шпакла.Повторете нанасянето но с по рядък материал за да изгладите и дадете завършен вид на стената.

3.Следва шкуренето на стената.
Хубаво е тази стъпка да се направи при добре изсъхнал материал и ползвайте подвижна лампа за да видите забележките по готовата основа. Повечето от финните шпакловки се шкурят с шкурка 180 до 240 а по грубите от 100 до 180.

4.Финализирайте с грунд

След като сте изшкурили обезпрашете и подгответе стената за грунд като последна стъпка преди боядисване.

Необходими материали и инструменти

1.Четка,мече,телескоп
2.Маламашка
3.Шпакла
4.Материал за шпакловката
5.Бормашина с бъркалка
6.Шкурка
7.Грунд
8. Подвижна лампа

Видове шпакловки

– (гипс) гипсова мазилка- изправяне на стени,изправяне на вътрешни и външни ъгли, прозорци,арки,корнизи
-фини шпакловки шитрок,колоркит за гладка основа
– гипсова шпакловка за попълване на малки неравности на основата
-шпакловка за фуги гипсокартон-фугопълнител фугенфюлер
-теракол с приложение за мокри помещения

Според основата на която ще се прави шпакловка се избира и съответния материал или в комбинация от тях .Най предпочитаните и качествени материали са Шитрок Knauf,Boro,cerazit,baumit които се предлагат в търговската мрежа.

И все пак ако се колебаете дали ще е по силите ви не се двоумете да се свържете с нас. И ние ще се погрижим да получите идеалната шпакловка или боядисване.